Menu

2020.05.25. Technika 6.b. Az anyagtechnológiákról

Az ember a természetben talált anyagokat átalakítja, hogy számára hasznos legyen. Az átalakítási módok azt szolgálják, hogy az ember a természetben talált anyagokat felhasználható késztermékké formálja. Ezt a folyamatot anyagtechnológiának nevezzük. Az anyagtechnológiák tehát olyan technikai rendszerek, amelyekben az anyag átalakítása a fontos. A technológiai sor összetett rendszer, amelynek segítségével a bemeneti anyagot: nyersanyagot félkész vagy késztermékké alakítjuk. Ezt a folyamatsort gyártásnak is nevezzük. A bevezetett anyagokból nem épül be minden a késztermékbe, így termelési hulladék is keletkezik. Azokat a termelési hulladékokat, amelyeket közvetlenül hasznosítani tudják egy másik technológiában, mellékterméknek nevezzük. Az anyagok egy részét nem tudjuk felhasználni, ezek a szennyező anyagok. A nélkülözhetetlen nyersanyagokat alapanyagoknak, tulajdonságokat javító anyagokat segédanyagoknak nevezzük. Az ásványokhoz bányászat útján jutunk, ami nagymértékben megváltoztatja a környezet növényzetét, talajviszonyait.

A fémek általában ércekben fordulnak elő. Néhány fém azonban színfém állapotban is előfordul, pl: arany ezüst, platina réz, mivel ritka, drága is. A fémek tulajdonságait más fémekkel történő összeolvasztással ötvözéssel javítják.

Fémek fontosabb tulajdonságai:

  • elektromosságot, hőt jól vezetik
  • általában nagy a szakítószilárdságuk
  • szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, kivéve a higany
  • magas olvadáspont
  • nagy hőmérsékleten is teherbírású

Fémek csoportosítása:

  • könnyűfém: alumínium
  • közepesen nehéz fém: vas
  • nehéz fém: ólom

Technikai környezetünk legfontosabb anyaga a vas és ötvözete az acél. A vasat nagyolvasztóban, vagy kohókban állítják elő.

Anyagok: vasérc, hulladék vas, mészkő koksz. A magas hőmérsékleten ( 1200-1500) nyersvas lesz az anyagokból. a nyersvasból állítják elő a többi vasanyagokat, acél, öntöttvas.

A füzetbe leírni, tanulni, mert számonkérés lesz kb. 2 óra múlva. A Közlekedési kisokos tesztjét is kérem, akinek nem sikerült, vagy nem csinálta meg, 05. 18-29. között nyitva lesz.

Go to top