Menu

2020.05.14. Technika 7.a Ruházatunk,ruhaneműk tisztántartása

Ha végignézzük a ruhatárunkat, mindenki megtalálja a következő ruhadarabokat: póló, ing és blúz, pulóver, nadrág, cipő. A ruházatot meghatározza az adott kor, az illető társadalmi helyzete, anyagi lehetősége. Fontos még, hogy az alkalomhoz illően öltözködjünk, pl. színház, iskola, túra.

Póló: anyaga pamut, pamutműszál keverék. Tulajdonságai: puha tapintású jó nedvszívó, kényelmes.

Ing és blúz: anyaga pamut, flanel, selyem. Tulajdonságai: kevésbé nedvszívó, sok színben, mintázattal készül, jól mosható.

Pulóver: anyaga fonalból kézzel, vagy géppel kötött áru, gyapjú, pamut. Tulajdonságai: puha, kényelmes, meleg, könnyen mosható. Kötött árut fektetve szárítsuk.

Nadrág: anyaga sokféle szövet-és vászonanyag. Legkedvesebb fajtája a farmer. Tulajdonságai: kopásálló, jó nedvszívó, kényelmes.

Cipő: öltözködésünk fontos eleme. Vásárláskor vegyük figyelembe a következőket:

alkalomnak megfelelően vásároljunk, méretet jól válasszuk meg, legyen kényelmes. Túl magas sarkú cipő egészségtelen, deformálja a lábat, gerincet.

A méreteket számmal és betűkkel jelölik: S, M, L, XL, 3XL:

Ruhaneműk tisztántartása

Ruházatunkat rendszeresen és gondosan ápolnunk kell. A gondozási mód függ a textília összetételétől és típusától. A szennyeződéseket többféleképpen távolíthatjuk el:

  • mosással
  • vegytisztítással
  • folttisztítással

A mosás fázisai:

  • ruhaneműk szétválogatása ( szín, anyag )
  • mosópor kiválasztása

Az automata gépi mosásnál a sorrend betartása fontos. A vegytisztítás a legalaposabb tisztítási mód. A ruhákat a gépi vegytisztítás után gőznyomású vasalóval átvasalják. Ettől lesz a vasalás olyan szép.

Papíralapú tanulóknak leírni a füzetbe, tanulni.

Go to top