Menu

2020.05.21  Technika 7.a  Fogyasztás és termelés

Az emberszükségletei kielégítése érdekében anyagot, energiát, információt használ fel, azaz fogyaszt. Az egyén fogyasztása anyagi helyzetétől, kultúrájától, életkorától függ. A fogyasztási igény fontos hajtóerő, amely arra ösztönöz, hogy elérjük a vágyainkat. Ehhez a kívánt termékeket elő kell állítani, megfelelően át kell alakítani. Ez a folyamat a termelés. A munkamegosztás következtében a termelés és fogyasztás elkülönült egymástól.

A termelés olyan folyamat, amelynek során a természetben található anyagokból fogyasztásra alkalmas termék készül. A természeti anyagok felhasználás óriási mértékben növekedett az utóbbi évtizedekben. A kőzetek, az ércek, a kőolaj és a földgáz még mindig nő. Az ásványi kincsek egy része kimerülőben van.  A globális szénhidrogén termelés várható élettartalma: kőolaj – 47 év, földgáz – 63 év.( Forrás:www.mta.hu) A termőterületek igénybevétele megsokszorozódott. A tápanyagok utánpótlása gyakran elmarad, hiányzik a figyelmes, szakszerű gazdálkodás. Ezért a szikesedés, sivatagosodás csökkenti a termelésre alkalmas területet.

A mezőgazdasági és ipari termelés növekedésével a környezetbe kerülő szennyezőanyagok (folyadékok, gázok, szilárd anyagok) és termelési hulladékok terhelik a természeti környezetet. Sajnos, a fogyasztók is felelősek a környezet károsításáért, hiszen a felhasználói hulladékok többnyire ellenőrizetlenül, szakszerűtlenül kerülnek a természeti környezetbe. A munkamegosztásból eredő szállítás és ehhez kapcsolódó csomagolás is jelentős mértékben hat a környezetre.

Az édesvíz földünk egyik legnagyobb természeti kincse. Ma több mint egymilliárd ember él a Földön az egészséges ivóvízhez való hozzáférés lehetősége nélkül. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy – még – nem érezzük az édesvízkészlet szűkösségét, de közös felelősségünk, hogy ez így is maradjon. Vízfogyasztásunkat számos módon csökkenthetjük: ha a kádban való fürdés helyett a rövid zuhanyzást választjuk, ha fogmosás közben elzárjuk a vizet, vagy egyszerűen csak megjavítjuk a csöpögő csapokat. Ezek az apró lépések pedig nemcsak a víz számlánkon éreztetik majd a hatásukat, de hozzájárulnak a föld édesvízkészletének megóvásához is.

 Célkitűzések

2025. december 31-ig az összes csomagolás legalább 65 tömegszázalékát dolgozzák fel újra. Az újrafeldolgozási célkitűzések az egyes anyagokra a következők:

  • 50% a műanyagok
  • 25% a fa
  • 70% a vasfémek
  • 50% az alumínium
  • 70% az üveg, és
  • 75% a papír és karton esetében.

A csomagolóanyagokat használatuk után vissza kell juttatnunk a termelési folyamata. Így anyagot és energiát takarítunk meg, továbbá kíméljük a környezetet.

A vázlatot – az édesvíz földünk…. eddig kell leírni a füzetbe, a papíralapú tanulóknakis

Go to top