Menu

2020.05.11. Technika 8.b. Útitervek készítése

Mindenki tapasztalta már, hogy az utazás nagyszerű dolog. Ahhoz hogy egyik helyről eljussunk egy másik helyre, útitervet kell készíteni. Útitervek elkészítésénél figyelembe kell venni a következő elvárásokat:

egyéni utazás

családi

csoportos

utazási iroda által szervezett utazás

Fontos még az is, hogy milyen céllal történik az utazás:

üdülés ( tengerpart, hegyek, vidékek , külföldi )

üzemek látogatása

hivatalos ügyek intézése

Az utazások tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a települések milyen közlekedési járművel lehet elérni. Bizonyos helyek sok közlekedési eszközzel elérhetők, más helyekre viszont korlátozottak az eljutás feltételei. Ha különböző járműveket veszünk igénybe, fontos a csatlakozás, hiszen nem jó órákig várni. A következő járművekkel lehet elérni céljainkat:

kötöttpályás ( vonat, villamos, troli )

szárazföldi ( személykocsi, autóbusz )

vízi ( vitorlás, hajó )

légi ( helikopter, repülő )

Az utazásoknál fontos még, hogy milyen hosszú ideig leszünk távol, várható időjárás, estleges betegségekre gyógyszerek, a látható és nem látható dologi kiadások fedezése, gyerekek szükségletei.

Az útitervekhez segítséget adnak a menetrendek. Régebben csak az adott közlekedési jármű állomásán lehetett elolvasni, vagy vonalas telefonon elérni. Manapság már a net segítségével minden menetrend rövid időn belül elérhető, ami a tervezést megkönnyíti.

Projektmunka:

Tervezzél egy napos kerékpártúrát az osztállyal kb.10km –es távolságra! Indulás 07-kor, érkezés 17-kor, kísérő:1 pedagógus, 2 szülő. Tervezzétek meg mit visztek, hol álltok meg, mit néztek meg, stb. A válaszokat, tervet le kell írni a füzetbe, elküldeni a címemre.

Báki Patríciának csak a vázlatot kell leírni.

 

Go to top