Menu

 

Kedves Tanulók!

Gyakran halljuk, mondják, hogy írd ki magadból! Mit is jelent ez? Az írás következtében megkönnyebbülünk, hiszen így újra és újra megfogalmazzuk az érzéseinket, szabályozzuk ez által, dolgozunk velük. Leírhatjuk a negatív érzéseinket, sőt olykor kell is, kiadhatjuk magunkból, megfogalmazhatjuk, hogy mitől vagyunk dühösek, haragosak vagy éppen agresszívek, és ugyanígy miért rajongunk, kit szeretünk, kivel vesztünk össze és kivel békültünk ki. Maga az érzések leírása segíti a szétesett emlékek összerendezését, és leegyszerűsítését. Fontos, hogy megtaláljuk azokat a tevékenységeket, amelyek könnyíthetnek terheinken, segítenek megbirkózni a problémáinkkal. Ilyen lehet a naplóírás főként, amikor az érzelmi megterheléssel járó időszakban e tevékenység segít az érzelmek kontrollálásában, az intenzitás szabályozásában, ezáltal pedig támogatja a stresszel való megküzdést. Az érzelmek, történések leírása csökkenti a negatív élményekkel kapcsolatos kellemetlen, tolakodó, vagy elkerülő gondolatok megjelenését, emellett pedig javítja a munkamemóriát. Így csak ajánlani tudom. A naplóírás mind gyerekeknek mind felnőtteknek egyaránt ajánlott a felsorolt pozitív hozadékai miatt. Eldughatod, megőrizheted magadnak vagy a későbbiekben meg is semmisítheted, szabadon döntesz. Nem biztos, hogy érdemes lenne elfelejtened, a legjobb dolgokat, milyen is voltál, min mentél keresztül, mire szeretnél emlékezni, vagy mit utáltál, hogy oldottad meg a nehézségeket.

Gyerekeknek,egy másik verzió a naplóírásra, amit kitölthetnek, persze, aki másként szeretné írni dönthet másként, de ez is egy jó, hasznos, segítő "játék" a számotokra. Készítsd el a saját időkapszuládat!
(forrás: Zöld Alma Diagnosztikai és Fejlesztő Központ)

 

Időkapszula

 

Egy logopédus által összeállított játékgyűjteményt ajánlok nektek:

https://www.nagyszuloklapja.hu/jatek-az-unokaval/239/fejleszto-jatekok-egyutt-jatszik-a-csalad.html?fbclid=IwAR12_dg3oFv4vMOSjbsABQgpixmheI0NHHf7oXPMEqUHH5A06S5-I5xkDu0

Játékok

Ha kérdésetek van, írjatok, hivjatok az alábbi elérhetőségeimen:

Telefonon: 0670/ 2929409 (délelőtt 10-től 12 óráig, valamint délután 14-től 17 óráig)

Viberen keresztül online konzultációra is van lehetőség, előzetes időpont egyeztetést követően.

e-mail címem: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Skype-on: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jó tanulást kívánok nektek! Vigyázzatok magatokra és családtagjaitokra!

Szeretettel: Szilvi néni

(Gáspár Szilvia iskolapszichológus)

 

Go to top