Menu

Ellenőrizd a füzetedben megoldott korábbi feladatodat! Le kellet másolnod az alábbi szöveget, alá kellett húznod benne a határozószókat, majd meg kellet határoznod a határozószók fajtáját. Javítsd, pipáld piros ceruzával!

Kinn úsztunk a suvadásnál, amikor odalenn egészen a mélyben felbukkant az a ritka faj, tudod, amelyiknek a hátúszóján olyan hosszú szálak vannak. És Jörg már le is bukott, tébolyodott gyorsasággal. Olyan veszettül kaszált a lábával, hogy az uszonyokat jóformán látni sem lehetett. A hal rögtön észrevette és a suvadás mellett lemerült a mélybe.  Jörg meg utána! Végül csaknem teljesen elvesztettük a szemünk elől. Hirtelen felbukkant, és nekem rögtön szemet szúrt, hogy mennyire furán mozog. Nem egyenes irányban úszott, hanem kissé oldalvást, ferdén, összevissza, rendszertelenül mozogva.

 

Kinn – helyre utaló határozószó

odalenn – helyre utaló határozószó

rögtön – időre utaló határozószó

hirtelen – egyéb körülményre utaló határozószó

kissé oldalvást, ferdén, összevissza, rendszertelenül – egyéb körülményre utaló határozószók

 

Ma még gyakoroljuk a határozószókat. A füzetedben dolgozz!

Mai feladatod:

 

Ismételj! Olvasd át a füzetedet! Mit kell tudni a határozószókról? Mit fejez ki a határozószó? Milyen fajtái vannak? Hogyan ismered fel?

 

Ha ezzel megvagy, oldd meg az alábbi feladatokat a füzetedbe!

  • Mire utalnak az alábbi határozószók?  Egy cselekvés idejére, helyére, vagy egyéb körülményre? Előfordulhat, hogy egy szó két csoportba is tartozhat. Döntd el! Írd mellé! 

délután

néha

hazafelé

balra

titokban

tüstént

suttyomban

ritkán

gyalog

 

2. Foglald mondatba a fenti szavakat! 5 mondatot írj!

sülve-főve

hajdanában

lóhalálában

mezítláb

 

Fotózd le a határozószóktól írt vázlataidat, feladataidat. Fotózd le, és küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre a mai munkádat is!  Szeretném látni a füzetképet a határozószóktól.

Határidő: 2020.05.22., péntek, éjfél

 

Jó munkát kívánok!

Go to top