Menu

2021. 04. 09.

Rajz és vizuális kultúra 51-52. óra 

Téma: Csendélet

A csendélet olyan festészeti műfaj, amely különböző tárgyak csoportját ábrázolja. A képeken virágok, gyümölcsök, ételek és mindennapi vagy ünnepi tárgyak szerepelhetnek.

A régi korokban a látottaknak megfelelően festették le a formákat. A képen pont úgy néztek ki, mint a valóságban. Zeuxisz görög festőművész   i. e. 5. században (több, mint 2500 évvel ezelőtt) olyan szőlőfürtöt festett, mely odavonzotta az ég madarait, hogy csipegessenek belőle.

Ilyen tökéletes részletességgel megörökített csendéletek ma már ritkán készülnek. A művészek csak kiindulópontnak tekintik a látottakat, amit a saját stílusuknak megfelelően átalakítanak a festményen.

Ahogy változott a történelem, a társadalom, úgy változott a festőművészek látásmódja, gondolkodás- módja, technikája. Ezek a változások bizony időnként „merész” alkotásokat is eredményeztek.

Tanulmányozd az alábbi  híres csendéleteket! Figyeld meg a témáját (mit ábrázolnak), milyen a valóságos és az ábrázolt formák különbsége, milyen a festők stílusa (a kép kidolgozása, színek).

csendélet1vangogh

                                                                                 Van Gogh: Napraforgók

csendélet2

Pár órával ezelőtt köszöntöttük a tavaszt. Volt, aki naptárral, volt aki a tavasztündérrel. Most már a tavaszi virágok is kinyíltak. Éppen ezért a mai alkalommal egy virágcsendéletet kell készítened.

gyerekcsendélet

Feladat: Csendélet virágokkal (gyümölcsökkel)

  1. Vázold fel halvány ceruzavonalakkal a beállított (egy vázába magad is szedhetsz a kertetekben nyíló virágokat, és azt rajzolod le) vagy elképzelt csendéletet!
  2. A rajzolást a vázával kezd el! A váza és az abból kiinduló virágok magassága körülbelül egyforma legyen! ( Ha gyümölcsöt is szeretnél rajzolni azt a váza elé helyezd, a rajzlapon előrébb kell rajzolnod.)
  3. Törekedj arra, hogy a formák jól töltsék ki a képmezőt!
  4. A térbeliséget érzékeltesd vetett árnyékokkal (úgy, ahogy ősszel az almát rajzoltátok- nagyon ügyesen!)
  5. Az alábbi rajzot segítségnek szánom, lehetőleg ne másold le, mert a TE ötletedre vagyok kíváncsi!
  6. A színezést szabadon választott technikával (színesceruza, zsírkréta, vízfesték) végezheted!
  7. Kérlek türelmesen dolgozz!!

vázlatrajz

Az elkészült rajzok fotóját a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérem legkésőbb 2021. 04. 09. 20 óráig!

tavaszi smileJó alkotást! Ági néni

Go to top