Menu

GÉPESÍTÉS

Technika 6.o

Az emberiség történetének kezdeti szakaszában az embernek a keze volt az egyetlen szerszáma. Ezzel a legrégebbi munkaeszközünkkel azonban nem tudjuk megfogni az izzó acélt, a görbe szöget sem tudjuk kihúzni a deszkából. Szerszámot kell közbeiktatni a munka tárgya és az ember keze közé: fogó, harapófogót, kalapácsot stb. Egy ideig az ember izomereje elegendő volt a munka elvégzéséhez. A környezet nagyobb átalakítása azonban meghaladta az ember izomerejét. Szükség volt tehát egy bonyolultabb eszközre.

Az ókorban Arkhimédész szerkesztett egyszerű gépeket, az 1400-as években pedig az itáliai polihisztor, Leonardo da Vinci alkotott maradandót. A középkorban a vízi erőt használták a kohók, malomkövek hajtására. Ez a hajtóerő azonban korlátozottan állt rendelkezésre.

Előrelépés volt James Watt gőzgépe ami forradalmasította az ipart. Mozgás átalakító szerkezetét forgattyús mechanizmusnak nevezzük. Később a gőzgép elterjedt a vasúti, vízi közlekedésben is. A gépek olyan rendszerek, amelyek mechanikai energiaátalakítást végeznek. A gépnek van egy bemeneti része, ahol energiát, anyagot, információt vezetünk be. A gép kimenetén átalakított energia, anyag és információ távozik. A klasszikus értelemben vett gépeket anyag – vagy—energiaátalakítási célból építik. A gépeket irányítani kell, ehhez információra van szükség. A géptervezők arra törekszenek, hogy minél kevesebb legyen az emberi munka, ilyen pl. a CNC. A gépesítés következő szakasza a robottechnika, ami már a mostani termelésben is szerepet játszik. https://www.youtube.com/watch?v=nA6SU84Zfuw

A vázlatot leírni a füzetbe, videót tessék megnézni.

Go to top