Menu

A TERMIKUS KÖLCSÖNHATÁS

Fizika 7.o

 

Ha az utcán 5 °C a hőmérséklet, a lakásban pedig 15 °C, még senkinek nem jutott eszébe, hogy attól lesz melegebb a szobában, ha kinyitja az ablakot. Mindenki pontosan tudja, hogy ettől a lakás le fog hűlni.

Ez annyira természetes, olyan sokszor tapasztaltuk már, mi fog történni, hogy nem is gondolkodunk el ezen a fizikai jelenségen.

Az eddig használt hő kifejezés helyett gyakran energiát mondunk a köznapi beszédben. Később erről részletesebben fogunk tanulni. A továbbiakban használjuk a hőt vesz fel mellett a nő az energiája vagy energiát vesz fel kifejezéseket. Illetve szinonima lehet a hőt ad le mellett a csökken az energiája vagy energiát ad le kifejezés is.

A hideg víz azáltal melegedett, hogy egy nála melegebb testtel érintkezett. A meleg vizet pedig egy vele érintkező, nála hidegebb test hűtötte le, vagyis kölcsönösen hatottak egymásra. Ezt a fizikai jelenséget termikus kölcsönhatásnak nevezzük. A termikus kölcsönhatás feltétele, hogy a testek hőmérséklete különböző legyen.

A kölcsönhatás addig tart, amíg a két test hőmérséklete egyenlővé nem válik! A termikus kölcsönhatás során a melegebb test hűlni fog, ettől az energiája csökken. Ezt a leadott energiát veszi fel a hidegebb test, amely tehát melegedni kezd, és az energiája növekszik.

Összegzésképpen:

- ha két különböző hőmérsékletű test közvetlenül érintkezik egymással, akkor termikus kölcsönhatás jön létre.

- a kölcsönhatás során az egyik test hőmérséklete csökken, a másik test hőmérséklete emelkedik.

- a kölcsönhatásban lévő testek lehűlésének, illetve felmelegedésének mértéke a két test hőmérséklet-különbségétől, a két test tömegétől és a két test anyagi minőségétől függ.

- a kölcsönhatás közben az egyik test energiája csökken, a másik test energiája nő.

Vázlat írása a füzetbe.

Go to top