Menu

A FAJHŐ

Fizika 7.o

 

A fajhő fogalma:

Ha különböző anyagokat, például vizet és olajat melegítünk, azt tapasztalhatjuk, hogy a belsőenergia-változás mértéke, a tömeg nagysága és a hőmérséklet-változás mellett függ az anyagi minőségtől. Ez utóbbi jellemzésére bevezetünk egy fizikai mennyiséget, a fajhőt.

A fajhő megmutatja, hogy 1 kg anyag 1 °C-kal történő melegítéséhez mennyi energia szükséges, azaz mennyivel nő az anyag belső energiája. A fajhő jele: c . Mértékegysége:  J/kgC vagy ennek az ezerszerese: Kj/ kgC . A fajhő tehát az adott anyagra jellemző adat.

Összefoglalva azt mondjuk, hogy a belsőenergia-változás mértéke  attól függ, hogy milyen anyagot használunk ( c ), mekkora a tömege ( m ) és mennyi a hőmérséklet-változása .

Egy anyag fajhője azt mutatja meg, hogy mennyi hőre van szükség ahhoz, hogy az anyag 1kg-jának a hőmérsékletét 1 C fokkal emeljük.

A fajhő értelmezése

Fajhőadatokat tanulmányozva észrevehetjük, hogy többnyire a fémek fajhője a legkisebb, a többi szilárd anyag közepes fajhővel rendelkezik, a folyadékok fajhője a legnagyobb. Kiugróan magas a víz fajhője. A víz melegítéséhez tehát sok energia kell. Viszont lehűléskor sok energiát tud leadni. Azt mondhatjuk, hogy bizonyos hőmérsékleten energiatartalma nagy más anyagok azonos hőmérsékletű, ugyanolyan mennyiségéhez képest.

A fajhő tehát jól jellemzi az egyes anyagok energiatároló képességét. Minél nagyobb egy test fajhője, annál több energia szükséges a melegítéséhez, és ennek megfelelően annál több energiát vesz fel a melegítés során.

A gyakorlati feladatoknál azt tapasztaljuk, hogy a magasabb hőmérsékletű test energiája ugyanannyival csökken, mint amennyivel az alacsonyabb hőmérsékletű test energiája nő. A leadott és a felvett hőmennyiség egyenlő.

Vázlat írása a füzetbe, tk. 127. o. a Jó tudni, és a példát tanulmányozd!!

https://www.youtube.com/watch?v=n0lth-2tEpY

.Figyelem! Az utolsó órákat tanuld, mert 04.22.-én kérdések lesznek!!

Go to top