Menu

Sziasztok! A mai alkalommal megismerkedünk az atomon belül az elektronborokkal. Az eddigi vázlatokkal együtt kérem, hogy a mostanit is másoljátok be a füzetbe (ez már az 5. vázlat!), heti rendszerességgel tanuljátok az anyagot, oldjátok a munkafüzet feladatait, ugyanis az alábbi 2 feladat vár rátok:

  1. 2021.04.26-án (hétfőn) 8:00-órától 2021.04.28-án (szerdán) 12:00-óráig Google Űrlap formájában egy kisebb számonkérés lesz az Atomok és elemek témakör eddig tanult anyagaiból! Figyelmesek legyetek, mert csak ebben az időszakban írhatjátok a tesztet!! Az alábbi linken tudjátok majd elérni és megírni a dolgozatot:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLsfj06kFiP9dMo0z8TlTNsTxCkdS-vQBsg8G5DZ01Q5kHQg/viewform?usp=sf_link

  1. A másik feladat pedig az lesz, hogy legkésőbb 04.23-án (péntek) 14:00-ig mindenki küldje el az e-mail címemre a mostani vázlatot lefényképezve vagy beszkennelve olvasható formában!

Mind a 2 feladatra jegyet kaptok. Ugyanis az eddig elküldött 5 vázlatért 5 db plusz pont jár, ami egy ötös érdemjegyet eredményez. Aki pedig nem vesz rész a dolgozat megírásában, vagy aki nem küldi el időben az olvasható vázlatokat, az a diák sajnos elégtelen osztályzatot kap.

Az elektronburok (TK.69-71.old.)

1. Az elektronburok szerkezetét kialakító tényezők:

a) elektronok és a protonok közötti vonzás

b) elektronok közötti taszítás

c) elektronok mozgása

2. Az elektronburok réteges szerkezetű:

- Az atommaghoz közel azonos távolságban mozgó elektronok elektronhéjakat alkotnak.

- Az egyes héjakon meghatározott maximális számú elektron tartózkodhat:

a) első elektronhéjat: maximum 2 elektron alkothatja

b) második elektronhéjat: maximum 8 elektron alkothatja

c) harmadik elektronhéjat: maximum 18 elektron alkothatja

d) negyedik elektronhéjat: maximum 32 elektron alkothatja

3. Az elektronszerkezet ábrázolása többféleképpen történhet:

a) Feltüntetjük az egyes elektronhéjakat alkotó elektronok számát, jelölve azt, hogy az elektronhéjaknak a magtól való távolsága nő:

          7

          8

17 Cl: 2

b) Felsorolhatjuk az elektronok számát a vegyjel után, az elektronhéjak sorrendjében. A vegyjeltől távolabbra írt elektronszámok a magtól távolabb lévő elektronokat jelenti:

17 Cl: 2, 8, 7

11Na: 2, 8, 1

c) A kémiai reakciókban az atomok külső elektronjai (vegyértékelektronok) vesznek részt, melyek jelölése a vegyjel köré írt pontokkal történik (TK.70/alsó ábra)

Nézzétek meg hozzá a következő videót: https://www.youtube.com/watch?v=JYKZ53xDfYA

Go to top