Menu

A CSALÁD GAZDÁLKODÁSA

Technika 7.o

Az emberi szükségletek kielégítéséhez különböző anyagi javakra és szolgáltatásokra van szükség. A javak nem állnak szabadon és korlátlanul az emberiség rendelkezésekre. A termelés, az elosztás, a csere és a fogyasztás a gazdasági folyamat mozzanatai. A gazdaság a gazdálkodó szervezetek és intézmények kapcsolatrendszere.

HÁZTARTÁS

Az ember családban él. A család tevékenysége az önfenntartásra, a szükségletek kielégítésére és a termelésre irányul. Ennek gazdasági kerete a család. A család olyan személyek gazdasági közössége, akik általában együtt laknak, egy jövedelmi és fogyasztási egységet képeznek, a költségeket együtt viselik. Az egy háztartásban élőket rendszeresen foglalkoztatja:

- hogyan növeljék a bevételeket

- mikor, mire, hogyan használják a bevételt

- nem várható kiadások esetei

- takarékoskodás lehetőségei, módjai

A háztartások a gazdasági élet meghatározó tényezői. A háztartás keretében zajló alapvető gazdasági tevékenység a fogyasztás.

A háztartás: a megtermelt javak végső fogyasztója

                     - a gazdaság munkaerőbázisát adja

                     - a jövedelem egy részét megtakarítja

                     - vagyona a nemzeti vagyon része

A modern gazdaságot a specializáció – szakosodás – és elmélyült munkamegosztás jellemzi. A túlzott specializáció kedvezőtlen az egyén szempontjából. A specializáció következtében a gazdaság résztvevői között mind erősebben jelentkezik a kölcsönös függés és egymásrautaltság.

Vázlat írása a füzetbe. https://www.youtube.com/watch?v=bwTiUHJ9j-A

Go to top