Menu

GYŰJTŐLENCSE

Fizika 8.o

 

Gyűjtőlencse

Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugarak az üvegből készült domború lencsén áthaladva az optikai tengely egy pontjában, a lencse fókuszpontjában (F) (gyújtópontjában) metszik egymást. Az ilyen lencsét gyűjtőlencsének nevezzük, és a két végén nyílban végződő szakasszal jelöljük. A lencsét 180°-kal elfordítva a párhuzamos sugárnyaláb metszéspontjának távolsága nem változik, azaz a fókusztávolság (a fókuszpont és az optikai középpont távolsága) a lencse két oldalán azonos.

 

A gyűjtőlencse képalkotása:

A gyűjtőlencse szerkeszthető nevezetes fénysugarai:

Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a lencsén megtörve a túloldali fókuszon halad át.

Az optikai középpontba beeső fénysugár irányváltozás nélkül halad tovább.


Gyűjtőlencse nevezetes sugármenetei: tk. 76. o. lap teteje, vastag vonalas rész, leírni!

 

Gyűjtőlencse képalkotása

A gyűjtőlencse által létrehozott kép függ a tárgy lencséhez viszonyított helyzetétől. A homorú gömbtükörhöz hasonló eseteket vizsgáljuk. A tárgytávolság t, a képtávolság k, a fókusztávolság f, a geometriai középpont szerepét az optikai középponttól 2f távolságra lévő 2F pont veszi át. A szerkesztést az optikai tengelyen, rá merőlegesen álló tárggyal végezzük. Ekkor a kép talppontja szintén az optikai tengelyen van és rá merőleges helyzetű, ezért elegendő csak a tárgy másik végpontjának szerkesztése.

Ha t > 2f, a keletkezett kép: valódi, fordított és kicsinyített, a kép a lencséhez viszonyítva a tárggyal ellentétes oldalon van. 2f > k > f.

Ha 2f > t > f, a keletkezett kép: valódi, fordított és nagyított, a kép a lencséhez viszonyítva a tárggyal ellentétes oldalon van. k > 2f.

Ha f > t, a keletkezett kép: látszólagos, a tárggyal azonos állású és nagyított, a kép a lencséhez viszonyítva a tárggyal azonos oldalon van, k < 0.

Vázlat írása a füzetbe

Go to top