Menu

A NAPRENDSZER SZERKEZETE

Fizika 8.o

 

A csillagok nagy tömegű, saját fénnyel rendelkező égitestek, azaz elsődleges fényforrások. A legközelebbi csillag a Nap. A csillagok ( a Napot kivéve ) nagyon távoli égitestek. A csillagok nem egyenletesen elszórva helyezkednek el a térben, hanem galaxisokba tömörülnek. A galaxis többnyire lencse alakú, örvénylő, több milliárd csillagot, valamint gáz – és porfelhőket tartalmazó rendszer. A szabad szemmel megfigyelhető csillagok többsége ( a Nap is ) a Tejútrendszer nevű galaxis tagja.

A Naprendszert a Nap, a bolygók és azok holdjai, valamint számos kisebb égitest alkotja. A Nap energiája a belsejében lejátszódó atommagfolyamatokból származik. Ennek során hidrogén atommagok egyesülnek hélium atommaggá, miközben a folyamatban energia szabadul fel.

A Naprendszernek nyolc bolygója van : Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz. A Naprendszer bolygói a Nap körül keringenek, miközben saját tengelyük körül is forognak.

A bolygóknak és kisbolygóknak nincs saját fényük. Másodlagos fényforrások, mert csak a róluk visszaverődő napfény miatt látjuk őket. Az üstökösök is ilyenek.

Holdnak nevezzük az olyan égitestet, amely valamelyik bolygó körül kering. A Földnek egyetlen holdja van, a Hold.

A meteorid a Naprendszerben keringő por vagy kisebb – nagyobb kőzetdarab. Saját fénye nincs, csak akkor észleljük, ha a Föld légkörébe ér, és a levegővel történő súrlódás következtében felizzik. Ezt hívjuk meteornak, vagy népiesen hullócsillagnak. A nagyobbak elérhetik a Földet, ezek maradványai a meteorit.

Mivel a Föld 23 óra 56 perc alatt egyszer körbefordul saját tengelye körül, ezért a forgó Földről nézve úgy tűnik, mintha a csillagok ugyanennyi idő alatt megkerülnék a Földet. A Föld egy év alatt megkerüli a Napot, ezért a Nap a Földről nézve mindig más – más csillagkép irányában látszik. Tk. 102. lap közepe.

Vázlat írása a füzetbe. https://www.youtube.com/watch?v=4fd9k-pwMuo

Go to top