Menu

2020.05.28  Technika 7.a  Termelési centrumok a környezetünkben

A termelés fogalmát megismerve az alábbi folyamatábrát láthatjuk:

ELŐÁLLÍTÁS----------SZÁLLÍTÁS----------ELŐKÉSZÍTÉS FOGYASZTÁSRA

A termelést a feladatok szerint termelési területekre, ágazatokra oszthatjuk fel:

  • MEZŐGAZDASÁG
  • ÉPÍTŐIPAR
  • IPAR
  • SZÁLLÍTÁS
  • KERESKEDELEM

A mezőgazdaság összefoglaló név, amely a föld művelését, a legelő- és rétgazdálkodást, az állattenyésztést és az erdőgazdálkodást is magába foglalja. A mezőgazdasági ágazatok szorosan összefüggenek egymással. Az ember igyekszik a területeket a lehető legcélszerűbben kihasználni.

Az építőipar egyedi és helyhez kötött termékeket, építményeket hoz létre. Fő ágazatai: a magasépítészet, ami a felszín feletti épületeket alkotja, a mélyépítészet a felszín alatti épületeket készíti. A szerelő-vagy szakipar az építmények belső tereit alakítja át.

Az ipar a természeti kincsek, nyersanyagok üzemszerű feldolgozását és átalakítását összefogó termelési ág. Ma gyáripart és kisipart különböztetünk meg. Szerteágazó területei közül a legfontosabbak: élelmiszeripar, ruhaipar, építőanyag-ipar, gépipar, elektromos ipar, vegyipar, informatikai ipar. A városok szélein összefüggő ipartelepek jöhetnek létre.

A szállítás olyan ágazat, amely személyek, anyagok, energia és információ áthelyezésére hivatott. A szállítás műtárgyai( utak,sínek,telephelyek) hatással vannak a környezetre.

A kereskedelem látja el fogyasztási cikkekkel a lakosságot. Kapcsolatot létesít a termelő és fogyasztó között. Gyakran végez pl. raktározást, minőségellenőrzést is. Fontos a kereskedelem összehangoló szerepe. A nagykereskedőkhöz nagy raktárak is tartoznak, amelyekből ellátják a különböző üzleteket. Ezek meghatározó létesítményei a településeknek.

Projektmunka: keress a környékeden legalább 3 ágazatra példát, írd le, hogy mivel foglalkozik, milyen típusú (állami,magán ). A papíralapúaknak is kell.

Go to top