Menu

IRÁNYÍTÁSTECHNIKA

Fizika 7.o

 

 

Irányítástechnika

Az emberiség fejlődésének folyamán megfigyelhető, hogy az ember igyekszik megszabadulni a munkától. A fejlődés első szakaszában a szerszámokkal növelte meg munkájának hatékonyságát, a második szakaszban gépeket alkotott, ezek már elvégezték a fizikai munkát, de kezelni, irányítani még mindig az embernek kellett. A műszaki fejlődés egy idő múlva lehetővé tette az irányító tevékenység gépi úton való végzését, az automatizálás bevezetését. Az automatizálás műszaki alapelveit az irányítástechnika dolgozta ki és foglalja össze.

Az irányítás olyan művelet, amely beavatkozik valamely műszaki folyamatba annak elindítása, tervszerű lefolyásának biztosítása, vagy üzemszerű leállítása végett.

Kézi irányítás

Az irányítás olyan művelet, amely beavatkozik valamely műszaki folyamatba annak elindítása, tervszerű lefolyásának biztosítása, vagy üzemszerű leállítása végett. Az irányítás művelete létrejöhet az ember közreműködésével és anélkül is. Ha az irányítási folyamatban az ember (kezelő személyzet) akaratlagosan részt vesz akkor kézi irányításról beszélünk. Az irányítási folyamatnak nem része az irányító berendezés bekapcsolása, üzemmódjának beállítása! Ha az irányítás az ember akaratlagos közreműködése nélkül történik, akkor önműködő, más szóval automatikus irányításról beszélünk.

Önműködő irányításról akkor beszélünk, amikor a kezelőszemélyzet akaratlagosan nem vesz részt az irányítási folyamatban. Kétértékű, kétállapotú szabályozásra jellemző, hogy a vezérlési vonalban valamelyik szerv állapotainak száma kettő.

Vázlat írása a füzetbe

Go to top