Menu

2022 januárjában országos levelezős versenyt hirdetett a makói székhelyű Deutsch Plus csapata. A felhívásra a 7. b osztály kis csapata jelentkezett. Három fordulóban, havonta egy-egy témakörhöz kapcsolódtak a feladatok.

Február hónapban a német nyelvű országok vaktérképén kellett tájékozódni. Németországi képeslapokról tájegységek megnevezése volt a feladat. A szókeresőben német városok nevei bújtak meg. A Kölni Karneválról hiányos szöveg megoldásával szerezhettek ismereteket a versenyzők. A zeneművészet nagy alakja, Johann Sebastian Bach sem maradt ki az érdekességek sorából; ő zárta az első fordulót.

Márciusban már nagyobb volt a kihívás: 4 soros vers, rövid fogalmazás német nyelven történő megírása tette próbára a csapatot. Albert Einstein portréja puzzle darabokból állt össze. A híresség tudományos munkásságát 4 soros vers méltatta.

Az Eisenach-i Tavaszi Fesztivál képei alapján egy olyan képzeletbeli programot kellett összeállítani, amely látogatókat vonz erre a rendezvényre. S hogy minél gyorsabban megközelíthető legyen ez kis város, a felvonultatott autók közül mesterhármasunk elképesztő hozzáértéssel választotta ki a német márkájú csodákat.

A legnehezebbnek az áprilisi forduló 15 oldalas feladatsora bizonyult. A versenyzők itt is találkoztak egy hírességgel, a képzőművészet kiemelkedő alakjával: Friedensreich Hundertwasser festőművész és építész alkotásaival. Az egyik feladat azt kérte a versenyzőktől, hogy az ő stílusában készítsenek festményt, vagy rajzot. Az alkotásnak német nyelvű címet kellett adni.

Svájc, Ausztria, Németország egy blokkba került a hagyományokat, fesztiválokat, a gasztronómiát és a kultúra egyéb területeit illetően. Kreativitásra, logikus gondolkodásra, gazdag fantáziára volt szükség a feladatok megoldásához.

 

Büszkén írom le, hogy a gyerekek rendkívül sokat dolgoztak a feladatok megoldásán, ki-ki saját képessége szerint, ezért fontosnak tartom kiemelni, hogy mindhárman nyertesek, még ha nem is értek el helyezést. Tudásuk gyarapodott, új ismeretekkel gazdagodtak. Senki sem tud mindent, de mindenki tud valamit! Mindenki másban tehetséges, kinek a fogalmazás, kinek a rajzolás, kinek a logikát igénylő fejtörők mentek jobban. Egy-egy kevésbé jól sikerült feladat vagy egy apró figyelmetlenségből származó pontlevonás sem szegte diákjaim kedvét.

„Mindenki láthatatlan drágakövet rejt magában, akármilyennek született, s ezt csiszolni, formálni kell.(Marlo Morgan)

 

Gratulálok a három 7. b osztályos tanulónak, akik szép teljesítményt tudhatnak magukénak:

Hadi Dorottya 200/153 pont        77 %

Sztahó Zoé Mira 200/155 pont    78%

Telekes Tamás 200/156 pont        78%                                                         

Barócsi-Bozsik Katalin - szaktanár

 
 
20230424 fenntarthatosagi 4x
6x badge 2024 kicsi
20230928 allatvedelmi temahet logo 2023
20230302 penzhet logo
 
Go to top